Με οδηγό το Nasdaq η Wall επέστρεψε σε θετικό μομέντουμ.

Κέρδη κατέγραψαν οι δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, καθώς όπως φαίνεται οι επενδυτές δεν έδειξαν να ανησυχούν για την έκρηξη της ανεργίας.

Συγκεκριμένα οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διαμορφώθηκαν με βάση τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία στα 3,169 εκατ. για την εβδομάδα έως τις 2 Μαΐου, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του υπουργείου Εργασίας, από το αναθεωρημένο επίπεδο των 3,846 εκατ. μια εβδομάδα νωρίτερα.

Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν 3 εκατ. αιτήσεις για την προηγουμένη εβδομάδα, συγκριτικά με τα 3,839 εκατ. που ανακοινώθηκαν αρχικά για την εβδομάδα έως τις 25 Απριλίου.

Πρόκειται για την πέμπτη συνεχή εβδομάδα μείωσης στον αριθμό των αιτήσεων, από τότε που ανακοινώθηκε το επίπεδο ρεκόρ των 6,867 εκατ. για την εβδομάδα έως τις 28 Μαρτίου.

Τα στοιχεία για την περασμένη εβδομάδα ανέβασαν τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας από τις 21 Μαρτίου στα 33 εκατ. περίπου.

Παράλληλα ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq διέγραψε τις φετινές απώλειες, καθώς βασίστηκε στα μεγάλα κέρδη των τεχνολογικών κολοσσών όπως το Facebook, η Amazon, η Apple, το Netflix και η Alphabet.

Πετρέλαιο
Μπορεί οι τιμές του πετρελαίου να σημείωσαν άνοδο για πέντε συνεχόμενες ημέρες αυτήν την εβδομάδα λαμβάνοντας ώθηση από την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ωστόσο, αρκετοί διεθνείς αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι πολύ νωρίς για ενθουσιασμό.

Οι τιμές κατέγραψαν άνοδο καθώς η σταδιακή άρση του lockdown σε όλο τον κόσμο και η μείωση της παραγωγής στις ΗΠΑ ενώ οι αγορές αναμένεται να λάβουν στήριξη επίσης από την ιστορική συμφωνία που επιτεύχθηκε από τον ΟΠΕΚ + για τη μείωση της συνδυασμένης παραγωγής κατά 9,7 βαρέλια την ημέρα , από την 1η Μαΐου.

Η παραγωγή τον τελευταίο μήνα άρχισε να ανταποκρίνεται στη μείωση της ζήτησης και στις ΗΠΑ είχε μειωθεί κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα στα μέσα Απριλίου αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλοι όγκοι πλεονάζουσας ποσότητας. Ενδεικτική ως προς αυτό είναι η επισήμανση των αναλυτών της Citi οι οποίοι ανέφεραν ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 6,3 εκατομμύρια βαρέλια αυτή την εβδομάδα.

Εξετάζοντας το 2021, οι προβλέψεις γίνονται πιο αισιόδοξες. Η Goldman βλέπει το μπρεντ να κινείται στα 60 δολάρια ανά βαρέλι το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Δείκτες
Την Πέμπτη ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,89% στις 23.875 μονάδες, κατά 1,15% κατέγραψε άνοδο ο S&P 500 στις 2.881 μονάδες, ενώ κέρδη 1,41% κατέγραψε ο Nasdaq στις 8.979 μονάδες.